Reportage Feature Porträtt
EO
Erik Olkiewicz - Frilansreporter.se

 

Snygg hantverkare. Sångare i dansband. Bartender på kändisklubb. Klart att sådana killar får skamliga förslag. Men vad säger deras fruar och flickvänner?
Här berättar Nina, Lisa och Linda om kärleken, flirtandet och svartsjukan.

Bartenderns fru
Namn: Linda Brovinger
Ålder: 31 år
Yrke: ekonom, men just nu mammaledig.
Familj: Gift med Andreas Brovinger, 27, bartender. Stella, 8, och Smilla, 6 år, från ett tidigare förhållande. Sonen Leo, 8 månader, med Andreas.
Bor: Stockholm

Linda: ”De skriver kärleksbrev på kvittona”

”Andreas är bartender på nattklubben Kharma och när han kommer hem berättar han om de roligaste skamliga förslag han har fått. Han nappar aldrig på deras förslag. En tjej hade till exempel lämnat sitt nummer ett flertal gånger, men Andreas ringde inte.
Han hade sagt att han hade flickvän. Sjätte gången rev han sönder lappen framför ögonen på henne. En annan tjejs nummer gav han till en dörrvakt och sa ”Hon vill absolut att du ska ringa henne” – och pekade på en helt annan tjej. De driver med varandra på det sättet.

Det var lite otippat att jag skulle träffa någon som Andreas. Jag träffade honom på Café Opera, han stod i baren och jag stod med folk som han känner.

En månad tidigare hade jag separerat från mina döttrars pappa. Om jag träffade någon, bestämde jag, skulle han inte skulle vara yngre, inte vara en utemänniska och han skulle ha barn. Men efter två veckor bodde vi mer eller mindre ihop. Det var 2,5 år sedan.

Hur många skamliga förslag han har fått vet jag inte, men jag vet att han blir stressad när jag är med. Till exempel, innan vi fick barn var vi ute tillsammans på Kharma. När stället precis skulle stänga kom en full tjej fram till honom och sa: ”Ska vi gå hem till dig eller mig?” Han stod där som ett stort frågetecken och tyckte att jag skulle svara henne. ”Hon frågar om vi ska gå hem till henne och ha sex. Vad ska jag göra?”

På fredagar är det bögkväll och bögarna är som tokiga i honom. ”Vad tråkigt att du har fru och barn annars hade det kunnat bli vi två”, har han fått höra. Han skrattar mest åt det.

Jag litar på Andreas till hundra procent, han skulle aldrig göra någonting, det vet jag. Men hade han inte varit som han är, hade jag varit jättesvartsjuk.”

Bartender-Andreas berättar
”Jag får inte lika många skamliga förslag nu som förr i tiden. Tidigare var tjejerna hårdare, mer vulgära - ”här är min portkod, jag vill att du är där klockan fyra på morgonen”. Eller ”du ska med mig hem ikväll, jag ska visa dig vad jag går för”.

Nu kanske de skriver ett litet brev på kvittorullen, ”du är jättesöt, kan vi träffas?”. Jag har aldrig nappat på något av det. Vari ligger spänningen med någon som slänger sig på en? Man vill ju känna sig speciell.

Långt innan jag träffade Linda var det en tjej som två, tre gånger var framme vid baren och sa ”du ska med mig hem”. Jag svarade: ”Ta med dig vem du vill här inne, men inte mig”. Sista gången hon kom fram sa hon: ”Bara så att du vet vad du missar - alla killar som har knullat mig säger att jag har den bästa fittan som finns”. Det är nog det grövsta jag har hört.

Linda är blir inte svartsjuk för det finns inget att bli svartsjuk på. Hon tycker att det är ganska roligt att höra det jag berättar, det är ju en helt annan värld.”

Snickarens fru
Namn: Lisa Drake
Ålder: 36
Yrke: Balettdansös i Cullbergbaletten.
Familj: gift med Urban Drake, 33, snickare. Sonen Storm, 15 månader.
Bor: Stockholm

Lisa berättar:
”En gång frågade jag Urban hur ofta andra tjejer raggar på honom. Han svarade ”lika ofta som jag går ut”. Han vet att han är snygg, men han utnyttjar det inte. På en konsert med Alcazar flirtade tre av fyra medlemmar med honom, har han berättat.

Jag träffade Urban på en gayklubb. Han stod i garderoben och plockade disk i bar överkropp på kvällarna och på dagarna var han deras snickare.

Jag vet att många var intresserade av honom och han flirtade med många tjejer. Vi lärde känna varandra och en kväll gick jag fram och sa: ”När ska vi träffas utanför det här stället?” Vi har inte slutat träffas sedan dess. Det var fyra år sedan.

Sedan fem år arbetar han som snickare och är både hemma hos folk och på deras kontor.

Om Urban får oanständiga förslag berättar han väldigt sällan om dem.
Men han har berättat om när han utförde ett snickeriarbete på en skönhetssalong. En tjej flirtade, gav honom sitt nummer och undrade om han inte kunde fixa hennes badrum. 

Och servitrisen där snickarna äter lunch flirtade alltid med honom. När jag hörde det blev jag svartsjuk för då var vi inte gifta, då fanns det ingen ring på mitt finger.

På gayklubben pratade han med en tjej när jag satt bredvid. Plötsligt hällde hon en öl över hans huvud. ”Varför häller du öl på min pojkvän?”, skrek jag och hällde mineralvatten över honom och kallade henne vid fula namn. ”Vad gjorde du som provocerade henne till det?, sa jag till Urban. ”Inget”, sa han. Jag tror att det var hennes sätt att flirta.

Att tjejer flirtar med honom är okej, för han besvarar det inte och han låter mig förstå att jag är hans kvinna.

Jag har haft snygga, flirtiga pojkvänner som jag inte kunnat lita på. Sådan är inte Urban. Jag vet till 110 procent att han är lycklig med mig. När vi går nedför gatan och tjejer kollar in honom tänker jag: ”Ja tjejer, han är min!”

Snickar-Urban berättar
”Jag arbetar som snickare och som säljare i en sportbutik och som massör på möhippor. När jag berättar om mina många jobb frågar tjejer ofta: ”Har du fler talanger man kan ha nytta av?”. Då brukar jag säga: ”Ja, jag är väldigt bra i sängen.” Då flinar de.

I lagom mängd är det hälsosamt att flirta bara man inte sårar sin partner tycker jag.
Som snickare får jag ibland inviter. De säger små skämtsamma saker. Förra året frågade jag en receptionist på ett kontor där jag arbetat rätt länge vad hon önskade sig i julklapp. ”Kan jag få dig i julklapp?”, svarade hon. Det är rätt vanligt, smågrejer hela tiden, typ ”du kan få komma hem till mig och snickra lite grann”.

Jag extraknäcker också som massör på möhippor och står då i kalsonger. Hon som ska gifta sig är ganska cool, men tjejerna runt omkring brukar fråga om jag gör hembesök.

Om jag berättar om allt detta för Lisa? Nej, det är inte så mycket att diskutera.”

Dansbandssångarens fru
Namn: Nina Bergum
Ålder: 36
Yrke: Sälj- och marknadsansvarig
Familj: Särbo med Torbjörn Jansson, 40, dansbandssångare i Sound Express. Hon har två barn sedan tidigare, Rebecca, 10 och Christoffer, 11 år.
Bor: Mariestad.

Nina berättar:
”Torbjörn sjunger i ett dansband och ibland skulle jag vilja vara en fluga på väggen när de är ute och spelar. Vilka skamliga förlag får de? Hur är jargongen killarna emellan? Kommenterar de om en tjej på dansgolvet är snygg? Torbjörn berättar väldigt lite om vad som händer och jag frågar inte, så jag blir lite nyfiken.

Jag träffade Torbjörn för 16 år sedan på en nattklubb på Teneriffa. Jag bodde där och han hade kommit dit för att spela. Jag flyttade till Torbjörns hemstad Mariestad där jag träffade Mikael som är pappa till mina barn. Jag skilde mig och för fyra år sedan blev Torbjörn och jag kära i varandra.

När vi bara var kompisar följde jag med bandet på spelningar. Tjejerna dansade sakta förbi scenen och kastade flirtiga blickar. De skrev sina telefonnummer på bandets idolkort och frågade vad killarna skulle göra sen. Ibland väntade de vid bussen.

När killarna var 25, 30 år och inte hade familj var de nog busigare än de är idag. Ett tjejgäng följde dem när de spelade på vissa ställen och några av de tjejerna går fortfarande dit.

Jag vet att Torbjörn får skamliga förslag, men jag är trygg med vår relation. Jag är inte typen som är svartsjuk och därför fungerar vårt förhållande. Skulle jag vara orolig när han är på jobbet blir det fel. Men ibland har jag funderat på att skriva något i gästboken på bandets hemsida för att se vad som händer.

På hösten är Torbjörn borta tre av fyra helger. Det händer att vi fruar och flickvänner följer med. I pausen är killarna väldigt måna om att visa de manliga gästerna att vi är deras tjejer. Vi får en puss på munnen och killarna säger ”hej gumman, har du det bra?”. När jag blir uppbjuden framför ögonen på Torbjörn får jag ibland frågan ”Vad ville han då?”. Han är nog lite svartsjuk.”

Dansbands-Torbjörn berättar:
”Dansbandsmyten stämde kanske in på mig när jag var ung och mer begiven på att festa, men idag är konkurrensen i branschen så hård att man måste sköta sig.
Förr reste jag 20 dagar i månaden, men då blir det också svårt att ha flickvän och familj. Idag är jag bara borta 6 till 12 dagar i månaden.

Skamliga förslag får jag väldigt sällan numera och alla i bandet har flickvänner. Jag är flirtig till en viss gräns, men jag ger inte Nina några skäl att bli svartsjuk. Jag berättar för Nina det som är värt att berätta, men allt är inte intressant. Visst, det finns jättefulla killar och tjejer som säger jättekonstiga saker framför scen, men det är inget man bryr sig om. En tjej var till exempel flirtig och sa ”jag är jättebra på att laga frukost”. Det skrattade vi gott åt i bandet efteråt.”

Erik Olkiewicz
Eriks kommentar
“Jag har skrivit en mängd artiklar om relationer och har en välfylld telefonbok med nummer till personer som är intresserade av den här typen av reportage.”
Publicerades i Amelia
Foto: Jerker Andersson (dansband), Peter Jönsson (bartender o hantverkare)
Intresserad av att anlita mig som journalist?
Ring 070-779 35 46 eller maila