Reportage Feature Porträtt
EO
Erik Olkiewicz - Frilansreporter.se

 

På Sveriges minsta högskola sjunger eleverna ut om svek och ond bråd död.
Vi hälsade på hos Operahögskolan.

I ett omklädningsrum som luktar tvättpåse sitter Vincent Hashmi, 25, och försöker få ner andningen så långt ner i kroppen som möjligt. Om 21 minuter ska han stå på Operahögskolans scen. I publiken sitter Kungliga Operans pensionerade korister och hans far och syster som aldrig har hört honom framträda sedan han blev elev ett halvår tidigare.

Sedan han kom in på en av Sveriges dyraste utbildningar har han repeterat sång dagligen – till och med träffat en italiensk språkcoach så att han ska göra Belcores aria ur Donizettis L’elisir d’amore rättvisa.

Vem hade kunnat ana? Inte att Vincent skulle bli operasångare, utan att Elkraftcentrum, en 2700 kvadratmeter stor byggnad på Kungliga tekniska högskolan, skulle bli en av världens modernaste operahögskolor.

I många år höll Operahögskolan till i en flott partyvilla på Djurgården, som dessvärre var en akustisk katastrof. Sången slog igenom de lövtunna väggarna.

De hyrde in sig i lokaler på stan för sina olika scenprojekt – till och med hos Frälsningsarmén. Av en tillfällighet hittade skolans tekniske chef högspänningshallen, såg takhöjden och tänkte: ”Fan, här gör vi teater”.

– Skolan är helt outstanding vid en internationell jämförelse. Att ha en egen scen med ett höj- och sänkbart orkesterdike med plats för 30 musiker är ganska ovanligt, säger rektor Birgitta Svendén i början av rundvandringen. Hon är själv hovsångerska och har bland annat sjungit på la Scala i Milano.

Birgitta Svendén öppnar dörrarna till den 400 kvadratmeter stora Studioteatern, vars scen Vincent kommer att stå på. Två elever repeterar vid en konsertflygel, ett inköp som blev möjligt tack vare en donation från Wallenbergsstiftelsen. En gång har i denna sal stått jättetransformatorer med spänning på en miljon volt.

– Några KTH-are som var elever här då kunde inte fatta att det var samma rum, säger Birgitta Svendén.

Hon öppnar nästa dörr – till de ljudisolerade instuderingsrummen. Här, där eleverna repeterar sång och musik, är allt ordnat så att hans kungliga majestät Rösten ska må bra. Längs ena väggen löper specialbyggda akustikplattor i trä. Ett luftfuktningssystem har installerats så att alla rum med instrument ständigt håller 40 procents luftfuktighet.

– Helst föredrar min röst 60 procent, men det hade inte varit bra för instrumenten, säger Birgitta Svendén.

Att bygga instuderingsrum är svårt, det är inte som att skruva fast sprinklers på en mellanstadieskola. Flera nybyggda väggar fick rivas eftersom byggjobbarna skruvade i alldeles för långa gipsskruvar vilket gjorde att ljudet flöt mellan instuderingsrummen.

Petigt, men viktigt.

Operaeleverna behöver inte bara kunna sjunga, deras kroppar måste också mena det munnen säger.

Rummet för scenisk rörelse ser ut som en balettstudio med trägolv och stora speglar. Rörelsepedagogen Carina Jarlemark rör sig, sina 64 år till trots, likt en skolflicka genom salen. Hon har tagit två andraårselever till hjälp för att demonstrera hur arbetet i studion går till.

I denna improviserade övning ska en tenor ha ihjäl en annan tenor, eftersom ”opera ofta innehåller mord”, enligt Carina.

– Jaaa, stryp honom, utropar hon när Karl faller ner på knä och Fredrik stryper honom bakifrån med ett rött band.  
– Bravo! Heja!
– På den gamla skolan så hade två långbenta pojkar som dessa bara kunnat ta två steg innan de slog i väggen, säger hon. 

Tiden går fort när man har roligt. Det kritiska ögonblicket har kommit, studioteatern släcks ner och Vincent ska sjunga underofficeren Belcores aria. Belcore ska enligt programhäftet ”charma damerna genom att berätta om sin egen förträfflighet”. Det enda Vincent önskar är att första tonen bär. Det gör den – så även de efterföljande.

Han ser nöjd ut när han bugar och lämnar efter sig en åska av applåder.

Erik Olkiewicz
Eriks kommentar
“Ett reportage från Operahögskolan där vi följde eleverna inför kvällens stora konsert. Alltid lika spännande att upptäcka nya miljöer!”
Publicerades i fastighetsföretaget Akademiska hus kundtidning
Intresserad av att anlita mig som journalist?
Ring 070-779 35 46 eller maila