Reportage Feature Porträtt
EO
Erik Olkiewicz - Frilansreporter.se

 

Har du träffat någon för länge sedan som du inte kan sluta tänka på?
Se upp! Psykologen lär dig hur du släpper taget om ditt tjatiga kärleksminne.

– Hang ups är enbart av ondo, de försvårar för folk att leva i nuet. Många av de tjejer och killar som jag möter i terapi ältar varför det inte blev si eller så med den killen för tio år sedan. De förhärligar det förgångna, vilket gör att de inte kommer loss i nuet. Hang ups brukar vara en träffsäker väg till att bli olycklig, konstaterar Eva Rusz Malmberg, 46.

Hon är legitimerad psykolog, kognitiv terapeut och medförfattare till "Den ultimata singelhandboken".

Men det går att bli av med sina envisa minnen. Eva Rusz Malmberg nämner tre sätt:

1. Gör upp med det förgångna. Om du har olösta tankar och frågeställningar kan du skriva en åtgärdslista. Då genomlyser du situationen ur olika synvinklar. Fråga dig själv vad du tycker är jobbigast med att ha minnet kvar? Åtgärdslistan kan innehålla alltifrån att du ringer samtalet som aldrig blev ringt till att du skriver ett brev och ber om ursäkt. Eller så kommer du fram till att det inte finns något du kan göra.

2. Dra positiva lärdomar av din hang up. Säg till dig själv: "Okej, vilka slutsatser kan jag dra av det som hände?"

3. Acceptera faktum. Gjort är gjort. Säg till dig själv: "Hur mycket jag än tänker på det inträffade så kan jag inte ändra det som skedde." Då kan du sätta upp nya mål: "Vad vill jag göra framöver?"

Varför vill många inte göra sig av med sitt hang up-minne?
– Det kan bero på att de inte förstår att hang ups är skadliga för dem. Det kan också vara en personlighetsegenskap. Vissa har lättare för att nagla sig fast vid minnen som gör dem nedstämda.

Ylva, 22 år: "Jag drömmer ännu om Mattias"
Ylva var 15 år och hade knappt varit utanför sin trädgård. När hon så åkte till Gotland träffade hon Mattias, en 25-årig gentleman som såg ut som Claes Åkeson.

– Jag hade bara träffat omogna pojkar tidigare och blev dödsförälskad.

I en vecka var de tillsammans, sen åkte var och en hem till sitt. En dag besökte Mattias Ylva. Han kom med sina cockerspanielhundar till hennes lantställe. De mejlade någon gång efter det, sedan hördes de inte mer.

– Jag drömmer fortfarande om honom, som om han fortfarande är en del av mitt liv. I drömmen är han på en av mina fester, sitter vid bordet på en släktmiddag eller hjälper mig med matteläxan. Jag har byggt upp en idealbild eftersom jag inte känner honom.

Ylvas vänner vet vem han är, fastän de inte har träffats. Hon brukar diskutera Mattias med dem när hon har drömt om honom.

Flera gånger har Ylva tänkt ta kontakt. Det skulle vara så otroligt kul att träffas, bara för att se, tycker hon.

– Jag undrar så mycket: Vad tyckte han om hos mig? Vad var han ute efter? Varför föll han för mig när jag var 15 år?

Vad skulle få dig att sluta tänka på Mattias?
– Ingenting. Han kommer nog alltid att finnas där, just för att han var en sådan kontrast till de killar jag kände då.

Aurora Sparre, 40: "Gjorde jag lika stort avtryck i hans liv som han gjorde i mitt?"
För 28 år sedan var Aurora Sparre på ett läger i Mullsjö där man fick lära sig engelska. Där var också en kille som hette Mikael Vajda. Aurora blev jättekär i och frågade chans. De pussades några gånger i en skogsdunge, dit Mikael också tagit med sin kompis Fredrik som låg bredvid och läste serietidningar. När lägret var över träffades de inte mer, trots att de aldrig direkt gjorde slut. Så Mikael levde kvar i Auroras minne.

– Jag har till exempel sparat fotografierna på honom, berättar hon.

Sju år senare, när Aurora var 19 år, studerade hon i Paris. Där hörde hon någon prata om Mikael Vajda, att han också bodde där.

– Jag tänkte: "Vi har inte gjort slut, det var lägret som tog slut". Jag tog upp ett spår i Paris, men det ledde ingenstans.

Så har det fortsatt.

Lite då och då har Aurora träffat någon som känner någon som känner Mikael. Det är ett självgående minne och Mikael dyker upp som en skuggfigur. När Mikaels namn har nämnts har Aurora förknippat det med lust.

– Jag har känt pirr och "wow" och nyfikenhet. Jag har tänkt: "Gjorde jag lika stort avtryck i hans liv som han gjorde i mitt?" I brist på information så har tolvåringen i mig skapat en fantasifigur av honom som en cool snubbe. Han var snygg, det tycker jag även när jag ser bilderna i dag.

Har minnet av Mikael stört andra relationer?
– Nej, säger hon bestämt. Men jag vill gärna träffa honom och veta hur vi ska ha det i framtiden, säger Aurora och skrattar.

Daniel Oskarsson, 29: "Hon bara fanns där och var underbar"
I Daniels parallellklass på gymnasiet i Schweiz gick en flicka som hette Chantal. Hon var onåbar, så han gjorde inget åt sin olyckliga kärlek, men han visste exakt vilken by hon bodde i. När Daniel flyttade från Schweiz skrev han ett brev, som han fick ett väldigt hövligt svar på.

Flera år senare flyttade Daniels pappa av någon outgrundlig anledning till byn intill Chantals. När Daniel kör igenom den där fiskebyn kollar han på alla tjejer som går förbi utanför och tänker: "Kan det vara hon? Och kan hon i så fall ha förändrats så himla mycket?" Fast han misstänker att hon inte var så vacker som han minns henne.

Vad skulle du göra om du såg henne igen?
– Ingenting. Jag hälsade inte på henne på gymnasiet, så jag skulle inte kunna hoppa ur bilen och säga: "Vi har aldrig snackats vid, men jag var jävligt kär i dig". Det skulle vara strange på något vis, skrattar Daniel.

Vill du bli kvitt tankarna på henne?
– Nej, det är ett bitterljuvt minne. Chantal har alltid varit en dröm, kanske mer abstrakt än Pamela Anderson.

Daniel brukar prata om Chantal med sina killkompisar i Schweiz, för de var alla kära i henne.

– När jag tänker efter så tror jag inte ens att hon var särskilt trevlig, hon bara fanns där och var underbar.

Erik Olkiewicz
Eriks kommentar
“Vad tänker andra människor på? Och hur ser deras tjatiga kärlekstankar ut? I den här artikeln fokuserade jag på människors kärlekshang-ups.”
Publicerades i Expressens söndagsbilaga
Foto: Cornelia Nordström, Mats Samuelsson
Intresserad av att anlita mig som journalist?
Ring 070-779 35 46 eller maila
8 tecken på att du har en hang up
1. Du har en tanke eller en dagdröm som du ältar i det oändliga.

2. Den dyker upp såväl när du går in i dig själv som i det vardagliga livet.

3. Dagdrömmen kretsar kring en händelse eller en person som du varken kan eller vill släppa.

4. Du har ingen eller liten kontakt med personen som hang upen rör.

5. Hang upen gör att du för en inre dialog med dig själv som påverkar dina nya val i livet.

6. I dagdrömmen har du bättre egenskaper (till exempel är modigare) än du har i verkligheten.

7. Drömmen gör att du förhärligar det förgångna.

8. Du tar inte itu med hang upen på samma sätt som du skulle ha löst ett annat vardagligt problem.