Reportage Feature Porträtt
EO
Erik Olkiewicz - Frilansreporter.se

 

Den kända TV-psykologen Eva Rusz hypnotiserar sina tre barn.
Under hypnos har de fått hjälp med allt från matteproblem till växtvärk.

– Mamma, skulle du kunna hypnotisera mig, frågade Rebecca sin mamma Eva Rusz.

Klockan var elva på kvällen och Rebecca skulle ha slutprov i matematik dagen därpå.

Eva, hypnoterapeut till yrket, bad Rebecca lägga sig på soffan och ganska snart var hon i det avslappnade tillstånd som kallas trans.

Rebecca fick föreställa sig hur hon löste tal efter tal. När sessionen närmade sig sitt slut ville Eva lösa ett annat problem. Hon sa: ­”När du vaknar ur transen kommer du att känna ett omedelbart behov av att gå ut med hunden. Du kommer att somna direkt och provet kommer att gå jättebra”.

– Till min förvåning gjorde Rebecca exakt som jag sa. Hon gick ut med hunden, kom hem och lade sig på sängen med ytterkläderna på och somnade. 

Hur gick provet?
– Utmärkt, säger Rebecca, idag 25 år och skådespelerska.

Eva Rusz är känd som relationsexpert i Aftonbladet och mental tränare i Toppform i SVT. Hon har utbildat sexton svenska landslag i mental träning och utvecklat stresshanteringsprogram för militärer och poliser.

Varför hypnotisera sina barn?
– Hypnos är en av världens äldsta behandlingsmetoder som egentligen handlar om att man hjälper kroppen att plocka fram resurser när det gäller. Jag har använt hypnos som en del av mina terapeutiska behandlingar sedan 1982 och då har jag naturligtvis också använt den kunskapen på mina barn.

Ett sådant tillfälle var när sonen Oscar var sju år och Eva ville visa barnen hur hypnos fungerar. Hon intalade den hypnotiserade Oscar att hans hand skulle bli lika okänslig som en isbit varefter hon stack honom med en liten nål.

Oscar kände ingenting.

– Det var så roligt, för under trans såg han ut så här, säger Eva och gapar som någon som somnat i en fåtölj på julafton.

Rebecca, Oscar och Joachim skrattar.

En nål i handen på sonen och låta dottern gå ut med hunden?
– Jag känner mina barn och vet vad jag gör.

Med hjälpt av hypnos har Rebecca raderat både duvfobi, resfeber och relationsproblem och Oscar har lärt sig hantera sin växtvärk. Och förra året fick Joachim lära sig att springa. Han skulle mönstra och fystestet var avgörande för att bli jägare.

– Mamma berättade att kroppen inte gör skillnad på dröm och verklighet. Alltså, drömmer du att du springer aktiverar du dina muskler, säger Joachim.

Kvällen före testet laddade därför Eva sin sons hjärna med spring. När han klev upp på löpbandet var hans muskler beredda på spurt utan att ha sprungit.

Efter nyår rycker han in som flygbasjägarpatrullbefäl.

– Det är en skön känsla att bli hypnotiserad, man känner sig så pigg efteråt. Även fast man inte riktigt vet vad man har utsatts för, säger Joachim.

Att barnen blir hypnotiserade hemma är ingen hemlighet.

– Kompisarna kan nästan bli lite avundsjuka. De säger: ”Kan inte hon hjälpa mig att sluta röka?”, säger Rebecca.

– De tycker att det är väldigt häftigt att ha en mamma som kan hypnotisera, säger Oscar.

Vissa utomstående har dock reagerat negativt, som när Eva på ett föräldramöte föreslog avslappning på schemat och berättade om sina erfarenheter. En förälders reaktion var: ”Så kan man inte göra med sina barn, det är ansvarslöst”.

– Det handlar om okunskap. Trans upplever man två gånger om dagen, när somnar in och när vaknar upp. Det är ett alldeles naturligt tillstånd, säger Eva.

Erik Olkiewicz
Eriks kommentar
“Hypnos är kontroversiellt. Att hypnotisera sina egna barn är ännu mer kontroversiellt. Därför valde jag att intervjua Eva Rusz och hennes barn om vad hypnosen betyder för dem.”
Publicerades i ToppHälsa
Foto: Marcus Oliveras
Intresserad av att anlita mig som journalist?
Ring 070-779 35 46 eller maila