Reportage Feature Porträtt
EO
Erik Olkiewicz - Frilansreporter.se

 

De är New Scotlands Yards främsta polistecknare och skapar fantombilder som fångar bovar och banditer i London.
Den genomrutinerade polistecknaren Jan ”Boris” Szynczuk har utvecklat ett system som hjälper honom att bedöma hur stark ett vittnes minnesbilder är – egentligen.

I jämförelse med New Scotland Yards fantombildsproduktion ser den svenska polisens skörd onekligen tunn ut – en Palmemördare här, en Laserman och Hagaman där.

De fyra polistecknarna i Facial Imaging Team spottar däremot ur sig fantombilder på heltid.

– Vi har varit involverade i varje större händelse i London som krävt en polistecknare, säger Jan ”Boris” Szynczuk, polistecknare sedan 25 år. Hans kollega Anne Parry har varit polistecknare i tio år. Dessförinnan var båda vanliga poliser.

Hur skapar man då fantombilder? Polistecknarna intervjuar vittnet för att bedöma hur mycket denne såg – egentligen. Riktlinjerna som Boris skapat för att uppnå detta kallar han TAV – Tid, Avstånd och Vinkel.

– Tid. Hur långe såg du gärningsmannen? Länge? Om du blir kidnappad och någon riktar ett hagelgevär mot dig och säger: ”Ni tre, in i hörnet, vänta här tills mina kompisar kommer”. Ni tittar på killen i en halvtimma. Det är väldigt starkt. När en man våldtar en kvinna eller man, väldigt starkt. Nära, ögonkontakt, allt. Jag kallar det traumatiskt minne.

Ett dåligt ”Tid”, menar Boris, är om en tjuv tar din väska och springer.
– Det gick snabbt och det enda du vet är att det var en stor kille och att han hade vitt hår.

– Avstånd, säger Boris och fäller ner huvudet så att bara hjässan syns.
– Vad ser du? Inget. Om du är högst upp i ett högt hus och ser ner så är du inget bra vittne. Om gärningsmannen är 30 meter bort, då är du inget bra vittne. Jag måste kunna säga: ”Beskriv ögonbrynen, ögonen, ögonlocken, munnen och läpparna”.

– Vinkel. Mjukvaran vi använder gör bara ansiktsporträtt, inte profiler. Folk känner inte igen profiler. Det är som kändisbilder. ”Här är Tom Cruise”, ropar Boris och vänder sig i profil. Det är ögonkontakt, ansikte mot ansikte, som gäller.

Finns det då några omöjliga vittnen?

– De enda vi inte kan göra något åt är ett blint vittne, säger Boris. En gång intervjuade han en dövstum kvinna, som han tror bevittnat en knivmisshandel. Han upprättade ett system, där kvinnan först valde bilder på ögon, näsa och mun ur en bok. Därpå gjorde hon tumme upp och tumme ner tills de hade en fantombild som hon var nöjd med.

Vet du om ni fick tag på gärningsmannen?
– Jag vet inte, för varje gång vi gör en fantombild så glömmer utredarna oss, säger han och skrattar.

Vilka är de bästa vittnena? Troligtvis en kvinna från Västindien, menar Boris. Svarta sitter närmare dem de talar med. Undersökningar visar också att den delen av befolkningen är mycket bättre på att beskriva ansikten än exempelvis vita.

Vi träffar polistecknarna på den station där de har sina månatliga möten, och där de ibland arbetar. Det är ett modernt kontorslandskap, och inte den Leonardo da Vinci-ateljé som man skulle kunna vänta sig. I det lilla rummet där tecknarna ibland intervjuar vittnen är väggarna helt bildfria för att undvika att vittnenas minnesbilder kontamineras.

Teamet kallas internt för ”The E-fit Unit”. E-fit är en mjukvara med vilken man gör fantombilder i datorn. Teckna för hand gör de sällan.

– Under en intervju minns vittnet kanske något som vi snabbt måste teckna, som en tatuering, ett ärr eller ett smycke, säger Anne.

– E-fits är vårt kött och potatis, det ägnar vi oss åt 90 procent av tiden, säger Boris.

Fantombildsmakeriet omgärdas av regler och det finns tre tillfällen då polistecknarna inte får ta fram en fantombild. Ett: Om det finns en namngiven gärningsman, två: om gärningsmannen har fångats på bild av en övervakningskamera och tre: om polisen har den misstänktes DNA. I dessa fall kan polisen anklagas för att skapa ansikten utifrån redan kända uppgifter.

– Varje fantombild vi gör måste vara av en okänd, säger Boris.

I framtiden hoppas Boris och Anne att ledningen har råd med en mjukvara som heter E-fit 3D. Med den mjukvaran kan de göra en tredimensionell fantombild.

– Låt säga att en kille rånar en bank och övervakningskameran fångar en bit av hans huvud på en bild, och en bit av örat på en annan och så vidare. Med vittnets hjälp sätter vi samman bilderna, vittnet fyller i resten och vi har gjort en E-fit i 3D.

I Sverige görs sällan fantombilder vid brott. Vad skulle svensk polis tjäna på att göra det oftare?
– Om en liten flicka kidnappats från ett varuhus så är en skriftlig beskrivning det enda man skicka ut, till exempel att ”det var en man i mörka kläder”. Om ni hade bild som ni skickade till tidningar och TV skulle hela landet kunna leta efter honom.

Erik Olkiewicz
Eriks kommentar
“Eftersom jag älskar att skriva om polisarbete och var nyfiken på hur en polistecknare arbetar sökte jag upp de verkliga experterna på Scotland Yard.”
Publicerades i Svensk Polis.
Foto: Magnus Laupa
Intresserad av att anlita mig som journalist?
Ring 070-779 35 46 eller maila
Fakta - New Scotland Yards Facial Imaging Team
Facial Imaging Team (FIT) tillhör avdelningen Serious Crime Directorate. Facial Imaging Team har funnits i 30 år och deras mål är att intervjua vittnen till brott för att skapa en fantombild som hjälper polisen att fånga gärningsmannen. Polistecknarna har delat upp London mellan sig och sitter på olika stationer, men samarbetar ofta.
Case - Så satte de fast knivmördaren
Det var juletid och en äldre man blev knivstucken till döds utanför varuhuset Selfridge’s i London. Jan ”Boris” Szynczuk tecknade en fantombild på en av gärningsmännen och bilden gav han till utredarna.Utredarna satt på översta våningen på polisstationen på Oxford street, och delade detta våningsplan med distriktets trafikvakter.

En dag kom en av trafikvakterna, en västindisk kvinna, in med te och kaffe till utredarna, så att de själva skulle slippa gå till matserveringen. När hon såg fantombilden på väggen, tappade hon brickan och skrek: ”Det är min son!”

– Jag hade ritat hennes son. Han var i utkanten av gänget som mördat mannen, men han var själv inte inblandad. Polisen gick direkt till hans hem och han namngav alla de andra i gänget, säger Jan ”Boris” Szynczuk.
Checklista - Så blir du en bra polistecknare
Skaffa dig en meriterad utbildning. ”Där lär sig alla samma sak och har samma metoder för att nå samma resultat. Vi använder inte oberoende konstnärer”, säger Boris.

Ha ett oändligt tålamod. ”Varje intervju tar två, tre timmar, men ibland kan du sitta där i fem, sex timmar. Om det är flera misstänkta och flera teckningar kan det ta 15 timmar”, säger Anne.

Var tillmötesgående. ”Vi är lättsamma och vänliga och träffar vittnena där de känner sig bekväma, till exempel i deras hem. Vissa vittnen vill dock inte ta med sig en attack som skedde på gatan hem till sig, och då träffas vi någon annanstans”, säger Anne.