Reportage Feature Porträtt
EO
Erik Olkiewicz - Frilansreporter.se

 

Vägrar du ge upp drömmen om att finna Den Rätte?
Ta hjälp av de heta dejtingtrenderna från USA.
Så här hittar du kärleken på sex nya sätt.

Dejtingtrend 1: Träffa en ny partner – utan att säga ett ord
Största möjliga tyssstnad gäller i ”Quiet Dating” eller ”Silent Dating”. Tänk dig krogen, knökfullt med singlar, men ingen säger ett ord, utan i stället sitter de vid bord och skriver lappar till varandra.

"Quiet Party är ett underhållande sätt att lära känna folk på", säger Alli Marron, 24, som gått på Quiet Dating-fester. ”Du får igång rätt så vilda samtal. Vissa presenterar sig själva, andra ställer filosofiska frågor och vissa försöker till och med att ragga med hjälp av lappar.”

En av raggningsreplikerna hittar man på Quite Partys hemsida: ”Strunta i pappret – skriv på min kropp”.

Så gör du: Bjud till fest. Ni kan antingen vara hemma hos någon eller på lokal. Lägg fram penna och anteckningsblock. Enda regeln är att ingen får tala. Däremot finns det inga gränser för hur många personer du får pennfajtas med. Det är inte ovanligt att konversera med fem, sex personer samtidigt. Om någon undrar varför du anordnar en knäpptyst fest, svara då med din trendkänsligaste röst: ”Prata är så 1990–tal”.
» Här hittar du mer info: www.quietparty.com

Dejtingtrend 2: Dejta sju singlar – på en och samma kväll.
Speed dating är den romantiska versionen av ”Hela havet stormar”.

40 singlar möts på ett fik. Männen sätter sig på ena sidan av ett bord och kvinnorna andra sidan. I sju minuter får de prata med personen som de sitter mitt emot. När tiden är ute flyttar männen ett steg till höger och dejtar nästa kvinna. När deltagarnas sju snabbdejter är till ända, skriver de ner vilka de skulle vilja träffa igen. Lappen lämnas till arrangören.

Bara om båda singlarna önskat träffa varandra igen får de arrangörens hjälp att kontakta varandra.

Så kan du göra: I de flesta städer är den lokala baren eller caféet öde en tisdagskväll. Boka den och ge fem singelvänner i uppgift att ta med sig två singelmän respektive två singelkvinnor var till ert speed datingparty. Se till att könsfördelningen blir jämn. 
» Här hittar du mer info: www.speeddating.com

Dejtingtrend 3: Låt en supersocial ”kompis” hjälpa dig på krogen
Wing women heter en ny dejtingtrend. Män, som är för blyga för att gå fram till tjejer kan anlita en kvinna som hjälper dem på traven på krogen. ”Normalt så måste du gå ut tio gånger innan du får kontakt med en tjej”, säger Brandon, 28, som arbetar som investerare. ”Med Wing Women så träffade jag på en och samma kväll fyra tjejer och fick två av tjejernas telefonnummer.

En ”Wing Womans” uppgift är att börja prata med den tjej som kunden vill lära känna. När hon presenterat sin vän – klienten – och isen är bruten, lämnar hon de unga tu.

Så kan du göra: Om du är kvinna, vem är din mest socialt kompetente manlige vän? Om du är man, vem är din charmigaste tjejkompis? Grattis, nu har ni funnit era wing women och wing men. En wingares uppgift är att ta kontakt med de personer som du tycker verkar vara intressanta. 
» Här hittar du mer info: www.wingwomen.com

Dejtingtrend 4: Låt ett proffs vässa din kontaktannons
Hur ser din kontaktannons på nätet ut? För 150 dollar gör internetföretaget ”Personals trainers” skrivproffs din bleka kontaktannons sexigare.

En annons som före omgörningen löd: ”Jag är trevlig. Jag har två katter och tycker om att gå på restauranger”, blir efter finslipningen till en vacker Internetsvan. ”Jag är en blandning mellan Moder Teresa och Britney Spears, som uppskattar goda tyska viner och jamaikansk mat.” 

Så gör du själv: En miljon svenskar besöker nätdejtingtjänster. Men hur många av dessa män och kvinnor tror du har låtit ett skrivproffs i bekantskapskretsen vässa annonsen? Titta på den igen med din skrivkunnige vän: Går den att göra mer personlig? Kan man välja en sexigare rubrik eller mer talande bild? Om du får fler träffar efter omgörningen så vet du att du är på rätt spår.
» Här hittar du mer info: www.personalstrainer.com

Dejtingtrend 5: Låt en expert jaga en partner åt dig
Janis Spindel är New Yorks främsta äktenskapsmäklerska. Hennes arvode börjar på 16500 dollar, och Spindels klienter inkluderar kändisar, advokater och Wall Street-typer.

För att göra sina klienter nöjda måste hon finna de vackraste kvinnorna som finns. Hon jagar rätt på dem på i glamourösa varuhus längs fina gatan i New York. ”Jag accepterar inte ett nej”, säger hon. Men om kvinnan inte är intresserad? ”Då har hon en vän eller syster”.

Spindel hävdar att hon fått 90 procent av sina klienter gifta. “Om han söker efter den perfekta kvinnan för att gifta sig, bilda familj, leva lycklig i alla sina dagar, då är han redo på tre månader. Då menar jag gift eller på väg att gifta sig.”

Så gör du: Vem skulle kunna bli din äktenskapsmäklare? Det måste vara någon som du litar på – och som litar på dig. Janis Spindel umgås mycket med sina klienter för att lära känna dem, hon åker till och med på semester med dem. Hon övar dejtprocessen med sina klienter. Ett första steg är att låta din ”äktenskapsmäklare” presentera dig för intressanta personer hennes eller hans bekantskapskrets. 
» Här hittar du mer info: www.janisspindelmatchmaker.com

Dejtingtrend 6: Ät finmiddag med fem intressanta singlar
Dejtingföretaget ”Table For Six” skapar 75 love connections i veckan. Deras metod har lett till hundratals giftermål och lockar främst personer i 40– och 50–årsåldern.

Vad det är? Låt oss titta in på en snofsig restaurang i San Fransisco. Här äter sex singlar, tre män och tre kvinnor, middag. De är jämngamla, har likvärdiga intressen – och det är första gången de träffas. Det är alltså en blind date på sex personer.

Mot en avgift på 1600 dollar får deltagarna sitta på så många gruppmiddagar som de vill.

Så gör du: föreslå Table for six–idén för dina nätdejtingvänner som bor i samma stad. Bestäm er för att ses ett visst datum på en bra restaurang. Om det blir en succé kan ni upprepa bedriften och bjuda in fler.
» Här hittar du mer info: www.tableforsix.com

Erik Olkiewicz
Eriks kommentar
“Jag har skrivit en ziljon artiklar om relationer och dejting. I den här artikeln fokuserade jag på de nya sätten som folk tar till för att träffas.”
Publicerad i Expressens söndagsbilaga
Illustrationer: www.lindeby.com
Intresserad av att anlita mig som journalist?
Ring 070-779 35 46 eller maila