Reportage Feature Porträtt
EO
Erik Olkiewicz - Frilansreporter.se

 

Andersonville är Chicagos svenskkvarter där du kan köpa nybakat svenskt bröd.
Men sedan några år är Andersonville ett gayområde.

USA. I den svenska matbutiken Wikströms Deli i Andersonville kan du köpa allt - ”I LOVE MORMOR”-haklappar, gravad lax, Annas Pepparkakor och köttbullar. Varje jul rullar Wikströms svenska köttbullar av två ton kött.

Affären är populär - tre tidigare kunder är Bill Cosby, Liza Minnelli och kungafamiljen. På väggen hänger ett foto av drottning Silvia och ägaren Ingvar Wikström, taget vid ett av hennes första besök i affären.

Vid sekelskiftet var Chicago, sett till antalet svenska invånare, Sveriges andra största stad, till och med större än Göteborg. Andersonville var Chicagos svenskgetto. På gatorna talades på 1920-talet bara svenska, för vem behövde engelska? I Roald Amundsen High School, uppkallad efter den norske upptäcksfararen, talade 90 procent av eleverna svenska.

Men på senare år har något hänt i Andersonville.

Signe Karlssons hembageri, Café Dalarna och Villa Sweden är borta. Svenskarna som bodde här har flyttat ut till förorterna eller dött.

Det är inte längre Karl-Oskar och Kristina från Duvemåla man ser på gatorna.
Det är Karl-Oskar och Kristian.

På paradgatan vandrar muskulösa män hand i hand, vackra kvinnor smiter in på homobaren Madrigal och i ett fönster vajar regnbågsflaggan. Byggvaruhuset Home Depot som ligger i krokarna kallas i folkmun Homo Depot.

Det gamla svenskområdet Andersonville har blivit gay.

Svenskrestaurangen Ann Sather ägs idag av Chicagos första öppet homosexuella politiker i kommunfullmäktige och hans syster. Många av butikerna, barerna och restaurangerna ägs och drivs av homosexuella, till och med affären som säljer sexleksaker.

Det är ett spännande område - i den feministiska bokaffären Women and Children First, som ägs av två lesbiska, signerade Hillary Clinton i somras sin bok. 

Varför har då Andersonville blivit ett Gayville?

Det finns minst fyra orsaker: 1) Området välkomnar på grund av sin etniska mångfald även andra minoriteter, 2) invånarna i gayområdet som kallas Boystown söker sig till nya kvarter, 3) homosexuella näringsidkare attraherar likasinnade, och 4) hela Chicago rustas upp och den gränsen flyttas från söder till norr, via Andersonville.

Framtiden då?
Allt färre svenskar utvandrar till USA, och än färre flyttar till Andersonville. De svenskägda butikerna blir allt färre. Det svenska bageriet ägs idag av en tysk-grekisk familj, Erickson’s juveleraraffär togs över av en korean.

Det blir också allt dyrare att bo i Andersonville. Fastighetspriserna har mer än tio dubblats på 30 år så det är egentligen bara två kategorier människor som klarar höga hyror – unga karriärister samt välavlönade homosexuella par som inte behöver spara till barnens collegeutbildning.

Så i framtiden kanske det inte heter Andersonville eller Gayville, utan Rikemansville.

Erik Olkiewicz
Eriks kommentar
“År 1994 besökte jag för första gången Andersonville. 2005 återvände jag till Chicago och fann att det gamla svenskområdet blivit stans nya gaykvarter. Fantastiskt!”
Publicerades i Diego
Foto: Stacia Timonere
Intresserad av att anlita mig som journalist?
Ring 070-779 35 46 eller maila
Här hittar du Andersonville
Andersonvilles södra gräns är Winnemac (5033 N), dess norra är Elmdale (6000 N), dess västra är Ravenswood (1800 W) och dess östra är Magnolia (1250 W).
www.andersonville.org